9 лип. 2020
Rye bread has a unique position across the world. While it remains a loved staple in some regions like the Nordics, it is still relatively unknown in others. Cherished for its longer shelf life, fiber-packed properties and more, rye bread offers new opportunities to bakers. Learn about the benefits it can bring to your customers' health and lifestyles – as gut-supporting baked goods grow in demand.
В деяких регіонах майже невідомий, в інших – хліб, що займає міцні позиції на ринку; як так сталося?
Житній хліб є одним з найбільш визнаних у північноєвропейських країнах. Наприклад, візьмемо Данію. Технолог Puratos Рене Нільсен зазначає, що деякі датчани так полюбляють житній хліб, що навіть беруть його із собою у подорожі за кордон. Століття тому так само робили вікінги, коли вирушали у плавання. Припаси копченої риби і житніх коржиків забезпечували вікінгам довготривалий запас їжі для їхніх подорожей.
Rye’s resilience in cold climates has long made it a staple grain in Northern Europe, where it often grows more reliably than wheat. Before modern supply chains, this was crucial, prompting bakers to innovate techniques that highlight rye’s dense, nutrient-rich qualities, such as the Icelandic tradition of baking with geothermal steam or sourdough fermentation for both flavor and structure.
Жито витримує холодний клімат краще, ніж інші зернові. Тож не дивно, що здебільшого його вирощують у Північній Європі. До того, як сучасні формати перевезення зробили пшеницю доступною по всьому світу, жито часто було єдиним варіантом для випікання хліба. Саме тому протягом століть північноєвропейські пекарі опановували навички приготування відмінного житнього хліба. Наприклад, вони виявили, що житній хліб потребує багато пари в процесі випікання. Через це в Ісландії розпочали запаковувати хліб і випікати його під землею, використовуючи пару від природніх геотермальних джерел. Також пекарі відкрили переваги використання гарних заквасок у житньому хлібі.
Сьогодні у всьому світі люди довідуються про позитивні якості житнього хліба. Наприклад, жито багате на волокна, які приносять багато користі для здоров’я: вони важливі для травлення та можуть запобігати закрепам. Чи то через свій чудовий смак, чи то користь для здоров’я, хліб із жита – це довершений хліб, що будь-кому прийдеться до смаку.
Rye is appreciated for its high fiber content, which supports digestion and helps prevent constipation. It’s also lower in gluten and loaded with B vitamins, providing more nutritional value than standard white and wheat breads. But its nutritional benefits are not all.
Research from Sweden’s Lund University notes it aids in managing appetite and blood sugar. Studies found that rye breads, especially those with whole grain and sourdough, significantly reduced hunger and helped maintain stable blood sugar levels. In fact, participants felt fuller longer after eating rye bread than after consuming wheat, making rye a potential ally in managing both weight and blood sugar – a growing consumer concern you can address by offering this bread variety.
With a longer shelf life than many other bread types, rye bread is a smart addition for waste-conscious bakeries. Its high fiber and nutrient content attract today’s consumers who are focused on gut health, making it a strong choice to reduce waste and meet customer demand, simultaneously.
With an extended shelf life and high nutritional value, it meets growing consumer demand for fiber-rich, nutritious options – and contributes to sustainability goals. By offering rye, you provide a wholesome, distinct choice that adds variety and aligns with health-focused trends.
Are you thinking about offering rye bread at your bakery business? Puratos can support you on this journey.
Did you know that Puratos is working on expanding our range with more products, including rye sourdough, which is made from ingredients sourced through regenerative agricultural practices? Learn more about it here.
Rye bread offers a dense, earthy flavor with hints of natural sweetness. Its unique taste ranges from malty to mildly tangy, depending on the recipe and fermentation process, setting it apart from milder wheat varieties.
The acidic nature of sourdough limits starch breakdown, adding flexibility to the dough. This allows rye bread to hold carbon dioxide better and slice more easily. Therefore, it’s often sold pre-cut for increased convenience.
Гарний житній хліб має самобутній, складний смак. Закваска додає кислуватого, фруктового та солодового смаку, роблячи хліб надзвичайно насиченим. Кислотність із закваски допомагає обмежити розпад крохмалю і робить тісто більш еластичним. У такий спосіб хліб краще утримує вуглекислий газ. Крім того, закваска полегшує нарізання хліба.
У Puratos ми пропонуємо широкій вибір житніх заквасок і зернових паст, таких як Софтгрейн Пророщене Жито, або пастоподібної заварки Сканді, дозволяючи вам включати користь жита до складу ваших різноманітних хлібів цілорічно. Sapore Othello – це приклад легендарної закваски, що допомагає покращити житні хліби: робить мякушку більш еластичною, залишає житні нотки та колючу кислотність.
Завітайте до нашого сайту або зв’яжіться із вашим місцевим представником Puratos, щоб дізнатися більше про Sapore та Softgrain.