Який він, Житній хліб?

6 серп. 2021

Житній хліб
Закваски
Здорове харчування

В деяких регіонах майже невідомий, в інших – хліб, що займає міцні позиції на ринку; як так сталося?

Житній хліб

Житній хліб є одним з найбільш визнаних у північноєвропейських країнах. Наприклад, візьмемо Данію. Технолог Puratos Рене Нільсен зазначає, що деякі датчани так полюбляють житній хліб, що навіть беруть його із собою у подорожі за кордон. Століття тому так само робили вікінги, коли вирушали у плавання. Припаси копченої риби і житніх коржиків забезпечували вікінгам довготривалий запас їжі для їхніх подорожей.

Стійкість до холодного клімату

Жито витримує холодний клімат краще, ніж інші зернові. Тож не дивно, що здебільшого його вирощують у Північній Європі. До того, як сучасні формати перевезення зробили пшеницю доступною по всьому світу, жито часто було єдиним варіантом для випікання хліба. Саме тому протягом століть північноєвропейські пекарі опановували навички приготування відмінного житнього хліба. Наприклад, вони виявили, що житній хліб потребує багато пари в процесі випікання. Через це в Ісландії розпочали запаковувати хліб і випікати його під землею, використовуючи пару від природніх геотермальних джерел. Також пекарі відкрили переваги використання гарних заквасок у житньому хлібі.   

Сьогодні у всьому світі люди довідуються про позитивні якості житнього хліба. Наприклад, жито багате на волокна, які приносять багато користі для здоров’я: вони важливі для травлення та можуть запобігати закрепам. Чи то через свій чудовий смак, чи то користь для здоров’я, хліб із жита – це довершений хліб, що будь-кому прийдеться до смаку. 

Насичений смак 

Гарний житній хліб має самобутній, складний смак. Закваска додає кислуватого, фруктового та солодового смаку, роблячи хліб надзвичайно насиченим.  Кислотність із закваски допомагає обмежити розпад крохмалю і робить тісто більш еластичним.  У такий спосіб хліб краще утримує вуглекислий газ. Крім того, закваска полегшує нарізання хліба.

Інгредієнти для вашої житньої категорії

У Puratos ми пропонуємо широкій вибір житніх заквасок і зернових паст, таких як Софтгрейн Пророщене Жито, або пастоподібної заварки Сканді, дозволяючи вам включати користь жита до складу ваших різноманітних хлібів цілорічно. Sapore Othello – це приклад легендарної закваски, що допомагає покращити житні хліби: робить мякушку більш еластичною, залишає житні нотки та колючу кислотність.  

Завітайте до нашого сайту або зв’яжіться із вашим місцевим представником Puratos, щоб дізнатися більше про Sapore та Softgrain.