Панеттоне, улюблений італійський солодкий хліб, традиційно смакують у святковий сезон. Його характерна висока куполоподібна форма та легка м’яка текстура зробили панетоне улюбленим десертом на різдвяних столах у всьому світі. Однак сьогодні люди насолоджуються панеттоне протягом усього року.
В Італії, щоб хліб називався «панетоне», він повинен містити сіль, більше 4% яєць, більше 16% вершкового масла, цукор, натуральні дріжджі на заквасці і пшеничне борошно. Панеттоне має солодкуватий маслянистий смак із пікантними нотками, які часто доповнюються сухофруктами.
Святковий рослинний твіст на класичний смаколик
Насичений смак із чудовими шматочками шоколаду
Святковий улюбленець з пишним фісташковим смаком
Пікантний відтінок з яскравим цитрусовим смаком
Гостренька варіація класичної здоби
Ми розробляємо продукти, які сприяють здоровішому способу життя та покращують самопочуття, а також прагнемо до екологічності. За допомогою наших інноваційних рішень ми можемо допомогти вам краще впливати на здоров’я споживачів і на планету. Дізнайтеся більше
У Puratos ми пишаємося тим, що маємо досвід і рішення для підтримки будь-якого типу виробництва: від маленьких пекарень до великомасштабних промислових підприємств.
Під час Різдва в Мілані пекарні з вишуканими викладками панетоне затьмарюють вітрини універмагів. Справжнє походження цього насиченого солодкого хліба оповите таємницею, але захоплюючі легенди заповнили цю прогалину.
Згідно з історичними записами, термін «панетоне» походить від «panetto», що означає маленький буханець хліба, із підсилювальним суфіксом «-one», що перетворює його на «великий маленький хліб». Найдавніша згадка про панетоне датується XVI століттям, знайдена в документі одного з найстаріших італійських університетів.
Про походження панетоне ходять різні історії. Одна з найвідоміших датується 1495 роком, коли молодий кухар на ім’я Тоні врятував різдвяний банкет, швидко приготувавши заміну десерту із закваски, борошна, яєць і цукру, в результаті чого вийшов насичений бріошний хліб з родзинками та цукатами. Герцог Міланський так обожнював його, що його стали називати «Pane di Toni» (хліб Тоні).
Інша історія пов’язана з Угетто дельї Ателлані, заможним чоловіком, який закохався в доньку бідного пекаря Адальгісу. Щоб завоювати її руку, він перевдягнувся і створив солодкий хліб із цукатами та родзинками, який прославив пекарню, що дало йому право одружитися з нею.
Незалежно від того, яка казка правдива, панетоне став культовим італійським десертом, який люблять у всьому світі. Його культурне значення навіть призвело до спроб визнати його як культурний артефакт ЮНЕСКО. Спадщина панетоне відзначається різноманітністю рецептів, кожен з яких пропонує унікальний варіант приготування цього улюбленого хліба.
Коли ви згадуєте про Різдво в Італії, на думку відразу спадають панетоне і пандоро. Ці улюблені класичні страви є основними продуктами на кожному італійському святковому столі під час святкового сезону. Хоча на перший погляд вони можуть здатися схожими, насправді вони поділяють італійців на два пристрасні табори.
Різниця між панетоне і пандоро помітна. Панетоне, що має круглу форму, поповнюється сухофруктами, родзинками, а іноді навіть шоколадом, надаючи йому насичений і ароматний смак. З іншого боку, пандоро, що походить з Верони, може похвалитися формою восьмикутної зірки та більш простим смаковим профілем, який характеризується ароматом ванілі та вершкового масла.
В Італії кожен має свої вподобання, тому це дуже особистий вибір.
Розмір має значення! Міні-панетоне та панетоне-байтси в тренді, оскільки останні дослідження споживачів показали, що маленькі снеки здобувають популярність.