Пончик – це солодка випічка з дріжджового тіста у формі трохи сплюснутої кулі, що смажиться у фритюрі. Частіше за все пончики начиняють джемом або конфітюром та присипають цукровою пудрою або поливають глазур’ю.
В багатьох країнах світу існують свої варіанти пончиків, які часто є традиційним частуванням у святкові дні. Американська варіація пончика з діркою в середині – дóнат – є, мабуть, найвідомішою в світі, і вже здобула прихильність й українських споживачів.
🟡Олієбол: «олійні кульки», які традиційно подають на Новий рік в Нідерландах.
💣Бомболоне: італійська версія пончика з Тоскани. Походження назви пов’язують зі словом «бомба», вірогідно, через характерну форму цієї солодкої випічки.
🍩Графе Наполетане: італійський родич дóната родом з Неаполю. Його готують з тіста з борошна і картоплі та вкривають цукром.
🍡Ан-дóнат: японський пончик, начинений пастою анко з червоних бобів адзукі.
🥥Каскарон: пончик з Філіппін з рисового борошна та кокосової стружки.
🕎Суфганія: пончик з джемом, що традиційно готують під час Хануки. До Ізраїлю пончик привезли іммігранти з Польщі.
Ми розробляємо продукти, які сприяють здоровішому способу життя та покращують самопочуття, а також прагнемо до екологічності. За допомогою наших інноваційних рішень ми можемо допомогти вам краще впливати на здоров’я споживачів і на планету. Дізнайтеся більше
У Puratos ми пишаємося тим, що маємо досвід і рішення для підтримки будь-якого типу виробництва: від маленьких пекарень до великомасштабних промислових підприємств.
Прабатьком сучасного пончика вважається крапфен. Вперше його рецепт під назвою Gefüllte Krapfen з’явився в німецькій кулінарній книзі, що видавалася з 1485 до 1674 року. За цим рецептом крапфен виготовлявся з дріжджового тіста, що начиняли джемом і обсмажували у фритюрі на салі.
Величезну популярність крапфен отримав підчас святкового танцювального сезону 1814 року у Відні – тоді австрійці спромоглися з’їсти більше 10 мільйонів пончиків!
Пізніше в XIX столітті крапфени стали відомими в Німеччині під назвою «берлінери». В XX столітті з початком промислової революції крапфени почали виготовляти масово.
Варіація пончика з діркою – дóнат – народилась в Америці. На початку XVIII століття голландські переселенці привезли до Нью-Йорка свій пончик, який вони називали olykoek (олієвий кекс), але вони ще мали класичну форму. Нову форму кільця вигадав, за його власними словами, Хенсон Грегорі. Він був незадоволений сирою серединкою звичайних пончиків і тому пробив дірку в центрі тіста за допомогою корабельної жерстяної коробки для перцю.
Слово «пончик», яким ми найчастіше називаємо ці смажені кульки сьогодні, прийшло до нас з польської мови, де вони називаються paczki. Втім, ми маємо і питомо українські назви пончиків – пампухи або сластьони. Пампухи в Україні здавна пекли або смажили, на олії чи смальці. Перші згадки про пампухи можна знайти в літописах козацьких часів. Солодкі пампухи називали сластьонами та готували на базарах і ярмарках. Сластьони навіть згадуються в поемі «Енеїда» Івана Котляревського:
«І ласощі все тілько їли,
Сластьони, коржики, стовпці,
Варенички пшеничні, білі,
Пухкі з кав’яром буханці».
Розмір має значення! Міні-дóнати та пончики-байтси в тренді, оскільки останні дослідження споживачів показали, що маленькі снеки здобувають популярність.
Дізнайтеся, як зробити свою бріош кращою за допомогою інгредієнтів і рішень Puratos для випічки.
За допомогою рішень Puratos для випічки ви можете приготувати культову французьку випічку кращою, ніж раніше. Відкрийте для себе нашу експертизу.
У Puratos ми допоможемо вам приготувати найсмачніший панетоне за допомогою наших професійних рішень для випічки.